Subsidies in 2023 voor isolatie en verduurzamen

Voor de volgende zaken die tot doel hebben om je huis duurzaam te isoleren, kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor subsidie:

Voor de volgende zaken die tot doel hebben om je huis te verwarmen of van energie te voorzien, kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor subsidie:

Landelijke subsidie voor isolatie: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 2023

Er is een landelijke subsidie voor isolatie van je dak, buitenmuren, vloer en ramen. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Omgerekend bedraagt deze subsidie ca. 15% van de kosten. Als je 2 of meer maatregelen neemt, is het bedrag per vierkante meter twee keer zo hoog als wanneer je 1 isolatiemaatregel neemt. Met andere woorden, dan kom je in aanmerking voor een subsidie van ca. 30%.
Tip: Als je 1 isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp of zonneboiler dan geldt het hoge tarief van ca. 30 %. Er is ook een subsidie voor VvE’s.

Landelijke subsidie voor verwarmingsafgifte of energie opwekking (ISDE) 2023

Er is een landelijke subsidie voor zonneboilerswarmtepompen of een warmtenet-aansluiting.

Tip: vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie krijgen voor een elektrische kookplaat.

Laag BTW tarief arbeidsloon 2023

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent (regeling btw-verlaging).

 Voorwaarden laag btw-tarief in 2023

  • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
  • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
  • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
  • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Tip: Vraag het isolatiebedrijf of ze het lage tarief op de offerte en rekening zetten. Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Gemeentes en Provincies: subsidies in 2023

Gemeentes en provincies hebben soms eigen subsidiepotjes.
Tip: kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

Zonnepanelen zonder BTW

Overweeg je om zonnepanelen op je dak te leggen? Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de aanschaf. Dat scheelt meteen al zo’n 21 procent van de kosten. Heb je vóór 2023 al zonnepanelen gekocht, dan mag je de btw terugvragen.

Tip: bekijk hier het stappenplan btw terugvragen.

Contact

Contact

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de mogelijkheden, over ons of over duurzaamheid? Neem dan contact op met ons via de onderstaande button.